Program

Pondelok, 6.7.2015

12:00-12:30 obed
13:00-13:15 Zahájenie Letnej školy sieťovania (Peter Gurský)
– privítanie účastníkov
– zapojenie hardvéru
13:15-17:00 Windows Server 2012 (Pavol Sokol)
Alternatívou pre správu sieťových služieb k linuxovým a unixovým operačným systémom je operačný systém Windows server. Na prednáške si ukážeme alternatívny spôsob prevádzky niektorých základných sieťových služieb (napr. webových a súborových služieb. Ukážeme si tiež základné postupy pri správe window servera, najmä updatovanie, kontrolovanie logov, vzdialený prístup. Súčasťou prednášky bude nastavenie základných bezpečnostných opatrení (skupinové politiky, windows firewall) a využitie virtualizačnej platformy Hyper-V.
17:00-18:30 Inštalácia linuxového servera + krása architektúry operačného systému GNU/Linux a jeho historické pozadie (Maroš Andrejko)
Inštalácia linuxu je zdĺhavá činnosť, ktorú si spestríme rozprávaním o GNU/Linuxe. Operačný systém GNU/Linux nie je len akýmsi chladným kódom spracovávaným procesorom počítača, je
niečím omnoho viac. Je filozofiou starých majstrov, je estetikou dávnych umelcov, je binárnou symfóniou
precíznej harmónie a ľúbeho súzvuku; je odkazom, ktorého poslaním je zapaľovať mysle dúfajúcich v čistotu,
dokonalosť a otvorenosť informatického veku. To je Linux, mocné dieťa UNIX-u, systém, ktorý nechce len
používateľa, ale ktorý túži po kybernetickej symbióze. Nechajme sa teda preniknúť jeho silou, otvorme dokorán
svoje mysle a nechajme sa inšpirovať symbolom nezištnosti v prospech intelektuálneho dobra ľudského rodu,
no zároveň symbolom nekompromisnej kreatívnej dokonalosti.
18:30-19:00 večera
po 19:00 – inštalácia hier (preferované sú sieťové), kto čo donesie- alternatívne opekačka či iný voľný program

Utorok, 7.7.2015

8:15-8:45 raňajky
9:00-11:00 Úvod do Linuxu a Linux z pozície administrátora (Maroš Andrejko)
Operačný systém GNU/Linux je systémom s presne preddefinovanými právami na každej užívateľskej úrovni.
Preto v ňom nachádzame aj úroveň tzv. super-užívateľa, ktorého postavenie je absolútne výnimočné a
privilegované, čo je charakteristické pre všetky operačné systémy UNIX-ovej rodiny. V prednáške sa
pozrieme na to, ako chutí moc takéhoto privilegovaného administrátora a ukážeme si obrovské možnosti superužívateľského
konta.
11:00-12:00 Firewall (Peter Gurský)
Základným ochranným prvkom každého počítača je dobrý firewall. Ukážeme si však nie len jeho ochranné funkcie,
ale aj spôsoby modifikácie vybraných paketov a kedy to má zmysel.
12:00-13:00 obed
13:20-19:30 – dobrovoľný výlet na Tomášovský výhľad, krátka návšteva Sp. Novej Vsi- alternatívne kvasenie pri hrách nainštalovaných deň pred tým či zábava podľa vlastného uváženia
Doprava na výlet:
tam:
Danišovce – Spišská Nová Ves 13:20-13:35 (autobus)
Spišská Nová Ves – Spišské Tomášovce 13:56 – 14:02 (vlak)
späť:
Čingov – Spišská Nová Ves 16:35-16:45 (autobus)
zmrzlina v centre Špišskej Novej Vsi
Spišská Nová Ves – Danišovce 18:35 – 18:45 (autobus)
19:00-19:30 večera
po 20:00 voľný program

Streda, 8.7.2015

7:45-8:15 raňajky
8:30-10:00 SVN – centrálne úložisko projektových súborov (Róbert Novotný)
Subversion (SVN) je nástroj na zdieľanie zdrojových kódov, ktoré je nevyhnutnou súčasťou každého tímového projektu. Má však nesporné výhody i v prípade jednopoužívateľských projektov, pretože umožňuje zálohovanie a evidenciu verzií jednotlivých súborov. Ukážeme si, ako nainštalovať SVN server v Linuxe, ako ho nakonfigurovať a nastaviť prístupové práva
používateľov a ukážeme si základnú filozofiu práce s klientom.
10:00-12:30 Tomcat a web aplikácie (Róbert Novotný)
Apache Tomcat je servletový kontajner podporujúci vytváranie dynamických stránok s podporou technológií Java Servlets a Java Server Pages. Ukážeme si inštaláciu Tomcatu, detaily konfigurácie, logovanie, nastavenie užívateľského prístupu k HOME adresáru. Nasleduje odpoveď na základnú otázku “načo je to celé dobré”. Porovnanie Servletu a JSP, tvorba a nasadenie web aplikácie akcie GET a POST, význam súboru web.xml, importy, chybové hlášky.
12:30-13:00 obed
13:00-16:00 VLAN (Pavol Sokol)
Spojová vrstva predstavuje z pohľadu lokálnej počítačovej siete nosnou vrstvou ISO OSI modelu. V rámci prednášky sa budeme venovať sieťovým switchom (prepinačom). Ukážeme si, ako sa s nimi pracuje a ako urobiť základné nastavenia. Keďže v súčasnej dobe inštalácia každého kábla stojí nejaké financie, čas a zvyšuje fyzickú zložitosť celého zapojenia, tiež si ukážeme spôsob, ako navrhovať aj pomerne zložité a bezpečné siete bez toho, aby sme sa strácali a spleti káblov. Na tento účel použijeme VLANy, s ktorými sa stretnú sieťoví administrátori v malej, či veľkej počítačovej sieti.
16:00-18:30 Webový server Apache a skriptovací stroj PHP (Maroš Andrejko)
Dvadsiateprvé storočie môžeme právom nazývať érou WEB-u, čo je obrovským prekvapením aj pre človeka Tima Berners-Leea, ktorý ako prvý prišiel s myšlienkou WEB-u, a ktorý počas pôsobenia v CERN-e navrhol, ako jazyk HTML, tak aj protokol HTTP. Tim Berners-Lee vôbec nepredpokladal takýto masívny rozmach tejto svojej technológie, no ako to môžeme hodnotiť dnes, jeho práca priniesla skutočne nesmierne výsledky. Prednáška sa bude preto zaoberať inštaláciou a konfiguráciou najrozšírenejšieho webového servera s názvom „Apache“, prostredníctvom, ktorého je možné zdieľať interaktívny obsah v počítačovej sieti vôbec. V prednáške sa budeme venovať aj skriptovaciemu stroju PHP, resp. jeho inštalácii a konfigurácii, pričom si zvlášť objasníme konfiguračné parametre, ktoré majú dopad na bezpečnosť celého webového systému.
18:30-19:00 večera
po 19:00 voľný program

Štvrtok, 9.7.2015

8:15-8:45 raňajky
9:00-10:30 OpenVPN – VPN, lacno, rychlo, efektivne (Peter Gurský)
Na trhu dnes existuje velke mnozstvo komercnych VPN rieseni s roznymi moznostami vyuzitia. V poslednych rokoch ale neuveritelnou rychlostou rastie popularita open-source riesenia OpenVPN, ktore svojimi vlastnostami, konfigurovatelnostou a rychlostou casto predci konkurenciu a preto je naozaj casto pouzivane v osobnych, ale aj korporatnych rieseniach bezpecnosti siete. Dielna bude rozdelena na dve casti. Prva cast bude patrit teorii o fungovani VPN, myslienkach a poziadavkach, ako aj radach, ako o VPN rozmyslat a nestratit sa v tom. Druha cast bude prakticka, kde si ukazeme nastavenie jednoducheho OpenVPN servra, vratane generovania certifikatov a zakladnej konfiguracie.
10:30-12:30 Internet vecí (Maroš Andrejko)
Internet of Things ponúka veľa možností ako vytvoriť zaujímavé projekty, ktoré môžu byť úspešné na celosvetovej úrovni. Celý koncept sa zakladá na údajoch zo senzorov a ich následnom spracovaní. Na prednáške sa dozvieme základné koncepty Internet of Things a porovnáme rôzne alternatívy zariadení, ako sú napríklad Arduino, Raspberry Pi, Banana Pi, Odroid, a pod. Ukážeme si základné programovanie v Arduino IDE. Rozblikáme diódu, budeme zobrazovať text na maticovom displeji, odmeriame tepotu s digitálnym senzorom ds18b20, naprogramujeme automatické rozsvietenie po zotmení a mnoho ďalšieho.
12:30-13:00 obed
13:30-15:30 Image nie je na nič (Peter Gurský)
V prvej časti prednášky si rýchlo prejdeme teóriu potrebnú k úspešnému vytváraniu imidžov, teda čo sú to partície (MBR, extended) + aké nástroje nám ich umožnia ovládať a povieme si aj niečo o deleni partícií cez LVM. V druhej časti si ukážeme ako vytvárať a zálohovať imidže po sieti. Využijeme aj zaujímavé linuxové distribúcie ako Tiny core linux a SystemRescueCD
15:30-18:30 Sociálne siete inak (Peter Gurský)
Úletový workshop:Sú naši informatici schopní efektívne komunikovať? Exkurz do komunikačných schopností nielen informatikov. Zamyslenie sa nad efektívnymi i neúčinnými komunikačnými schopnosťami, metódami spolupráce a vedenia tímu. Aké sú možnosti motivácie? Existuje správna forma komunikácie so žiakmi či študentmi? Kedy a ako si otvoriť ústa?
18:30-19:00 večera
po 19:00 grilovačka, ohník, voľný program

Piatok, 10.7.2015

7:45-8:15 raňajky
8:30-12:30 Útoky v počítačovej sieti (Peter Pisarčík)
Otázka bezpečnosti je skloňovaná mnohokrát v rôznorodých situáciách ľudského života. Človek uvedomujúci si svoju bytostnú integritu sa prirodzene zaujíma o skutočnosti, ktoré môžu akýmkoľvek spôsobom narušiť jeho prirodzený životný priestor. A z tohto záujmu samozrejme nie je možné vyňať ani kybernetickú bezpečnosť. Prednáška sa preto zameria na najčastejšie spôsoby možných sieťových útokov, pričom pojme aj oblasť exploitácie, ako na lokálnej, tak aj na vzdialenej úrovni. Pri jednotlivých typoch útokov sa pozrieme na náročnosť prevedenia, šírku získaných privilégií, ale aj na celkovú efektívnosť zvolenej techniky.
12:30-13:30 obed (následne balíme a hajde domov)

Komentáre sú uzavreté.